Functionele Neurologische Stoornis (FNS)
Wat is het doel van deze behandeling?
Bij een functionele neurologische stoornis gaat er iets mis met de signalen die heen en weer gaan tussen de hersenen en de rest van het lichaam. Je hersenen versturen dan verkeerde signalen naar delen van je lichaam of ze verwerken de signalen die het lichaam naar de hersenen stuurt niet goed. Hierdoor kunt u last krijgen van allerlei klachten, zoals verlammingen, schokkende bewegingen, aanvallen die op epilepsie lijken of blindheid.
Het doel van deze behandeling is om met gesprekken en oefeningen inzicht te krijgen in uw klachten in relatie tot uw emoties en uw lichaam. Daardoor krijgt u weer de regie over uw lichaam.
Hoe ziet de behandeling eruit?
Als er sprake is van stoornissen in het bewegen is het belangrijk om weer opnieuw te leren bewegen. Bij andere symptomen is een belangrijk onderdeel van de behandeling om goed contact met het lichaam te krijgen en op die manier weer de controle te krijgen.
Patiënten met functionele symptomen hebben vaak klachten van vermoeidheid, spierzwakte en pijn, waarbij de klachten verergeren bij lichamelijke inspanning. Dan is het belangrijk om activiteiten langzaam op te bouwen. Een fysiotherapeut kan hierbij helpen.
Met welke klachten kunt u terecht?
FNS geeft neurologische uitvalsverschijnselen, zoals:
- verlammingen
- bewegingsstoornissen
- gevoelsstoornissen (verminderd gevoel of juist een toename van gevoel in de vorm van aanhoudende pijn)
- spraak/taalstoornissen
- geheugen- en concentratieproblemen
- niet-epileptische aanvallen, die niet veroorzaakt worden door een structurele afwijking, maar wel passen bij FNS